joehoyle’s Blog

Just another WordPress.com weblog

RYE BREAD

Foto 2015-11-12 08 36 10Bröd i all ära men blir det inte lite godare när man bakar det själv? Kanske för att jag är lite av en bullmamma men det spelar ingen roll om det är det vitaste vitlöksbrödet eller grövsta limpan, det blir så mycket godare om man stått och knådat i köket. Ett bröd jag verkligen gillar är rågbröd men har alltid innan köpt färdigt i affären men det senaste har jag bakat eget och det är så mycket enklare är vad man tror – och mumsigt och bra för magen är det också! Jag tycker det är godast när  man mosar ihop avokado, paprika, rödlök, salt & peppar och kletar över en skiva som man värmt upp lite snabbt i mikron. Värmer man med lite smör på blir det extra saftigt också! Anyways, tänkte dela med mig av receptet till er som vill unna sig bröd av det nyttigare slaget. (det ser torrare och färglösare ut på bilden, det är faktiskt saftigt och gott irl!).
Bread in all its glory but doesn’t it get tastier when you bake it yourself? Maybe because I enjoy baking a lot but it doesn’t matter if it’s the whitest of garlic breads or whole wheat bread, it gets so much better if you’ve been kneading it yourself in the kitchen. A bread that I really like is rye bred but I’ve always bought it ready from the grocery store but lately and it’s som much easier than one might think – it’s yummy and good for the tummy too! I think it’s tastiest when you mash avocado, paprika, red onion, salt & pepper and put it on a slice that you’ve warmed up quickly in the microwave. If you warm it with a little bit of butter it gets extra moist! Anyways, I thought I could share the recipe to you who want’s to enjoy a bread of a healthier kind. (It looks drier and colorless in the picture, but it is actually moist and tasty irl!).

INGREDIENSER ingrediens
4 DL filmjölk 4 dl sour milk
25 G jäst – 25 g yeast
0,5 DL smör- & rapsolja – 0,5 dl butter & rapeseed oil
2 MSK stött fänkål – 2 tbsp ground fennel
2 MSK stött anis – 2 tbsp ground anise
1 DL brödsirap – 1 dl bread syrup
4 DL grovt rågmjöl – 4 dl coarse rye flour
2 DL vetemjöl – 2 dl flour
1 DL pumpakärnor – 1 dl pumpkin seeds
1 DL solroskärnor – 1 dl sunflower seeds
1 DL linfrön – 1 dl 
flaxseed

INSTRUKTIONER – instruktions
Värm filmjölken till 37°C. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 minuter. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Häll degen i en smord, avlång bakform. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Sänk temperaturen till 175°C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag. Så skulle jag vara du skulle jag baka brödet på kvällen så har du gott och mättande bröd som är redo att ätas på morgonen!
Heat the sour milk to 37℃. Add the yeast into the sour milk and stir it out in a bowl then add the other ingredients. Work it into a loose dough, about 10 minutes. Let it rest for 30 minutes. Preheat the oven to 200℃. Put the dough in a buttered baking, oblong pan. Let it rest for another 30 minutes. Lower the oven temperature to 175℃. Bake it in the lower part of the oven for about 1 hour. Take the bread out of the pan and let it cool. Wrap it up in a tea towel and let it rest until next day. So if I were you I would bake the bread in the evening so you have a tasty and filling bread that’s ready to be eaten in the morning!

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: